Förstoppning

Förstoppning, även kallad obstipation eller trög mage, innebär att det är svårt att bajsa eftersom avföringen kan vara för hård och att den inte lämnar kroppen tillräckligt ofta. Om man inte tömmer tarmen oftare än en gång per vecka är man förstoppad. Förstoppning är relativt vanligt och är oftast inte allvarligt, så länge man behandlar det i tid.

Orsakerna är vanligen för lågt vätskeintag och otillräckling med fiber i kosten, men kan även bero på följderna av en sjukdom eller medicinering eller ändrade matvanor. Förstoppning kan behandlas med laxermedel, osmotiska medel eller lavemang.

För att motverka förstoppning kan man äta fiberrik föda, dricka ordentligt, ha regelbundna toalettvanor, samt motionera regelbundet. Det kan hjälpa med kosttillskott som tex Lactiplus och Probi Mage som innehåller probiotika. Behöver magen hjälp med matsmältningen kan man även prova Helazym som innehåller speciella högpotenta enzymer som är avsedda att ersätta de enzymer som gått förlorade vid tillagning.

Det finns en svårare form av förstoppning som kallas koprostas vilket är en förstoppning med ansamling av kulformad avföring i tjocktarmen.

Kommentarer inaktiverade.