Diarré

Diarré innebär att avföringen är tunn, vattnig, lös och kommer flera gånger per dygn. Det räknas inte som sjukdom i sig, utan är symptom på irriterad tarm. Om den varar i mer än ett par veckor räknas den som kronisk.

Orsakerna kan vara:

  • Virus eller bakterier
  • Bieffekter av medicinering (antibiotika)
  • Nervositet och stress
  • Allergi mot föda
  • Förgiftning
  • Tarmsjukdomar
  • I slutet av en graviditet

Lindrigare och tillfälliga diarréer kan man underlätta genom att dricka mycket vatten med lite socker och salt i, eller använda vätskeersättning från Apoteket.
På apoteken säljs flera preparat som är verksamma mot vissa typer av diarré, som tex Loperamid, med varunamnen Dimor och Imodium. Det finns även naturläkemedel som är till för att lindra diarré, tex Silicea Mag-Tarm Gel. Det finns även bra kosttillskott som hjälper till att hålla bakteriabalansen i tarmarna, tex Probi Mage.

Man bör uppsöka läkare om diarrén pågår länge, eller om man har feber, eller om man mår illa och har magsmärtor som inte går över. En sjukdom som kan orsaka diarré är Crohns sjukdom.

Laktos, mjölk- och gluten intolerans

Om man har svår överkänslighet eller akut allergi mot föda bör man såklart undvika de ämnena helt. För de med glutenintolerans (celiaki) finns ännu inga mediciner som gör att man kan frångå en glutenfri diet.

Turistmage

Att drabbas av turistmage (Gastroenteritis) när man åker utomlands är relativt vanligt, speciellt Egypten. Det är vanligtvis ingen allvarlig åkomma.

Symptomen kan vara bland annat illamående, kräkningar, diarré, magsmärtor, huvudvärk, yrsel och feber.

För att undvika turistmage bör du ta hålla god hygien, bara dricka flaskvatten, inte äta grönsaker och frukt oskalade, och inte äta från bufféerna. Undvik att röra din mun med fingrarna. Det rekommenderas även ett vaccin som heter Dukoral som man tar innan resan. Ett bra kosttillskott som komplement att ta med på resan rekommenderas också, tex Lactitravel.

Om du redan drabbats så rekommenderas vätskeersättning, tex Resorb i första hand, och om det inte hjälper finns det andra medel som brukar hjälpa.

Kommentarer inaktiverade.